Fii tu insuti…. Permanent…. Partea I


 

 

Articolul de astazi o sa se refere la TINE ! Da ai citit bine, tu ca om si ca entitate…existenta, energie si cum vrei sa o mai iei… Care este cu adevarat SCOPUL  tau in viata ? Ia adu-ti aminte cititorule ce spuneau marii invatati :”Omule, daca te-ai nascut, esti dator sa evoluezi !”

Puiul de om la nastere, vine doar cu un bagaj de informatii genetic, necesar doar unui minim de supravietuire. Ulterior este educat, instruit si “crescut” , scopul fiind acela de a ajunge un adult evoluat. Evolutia are o conotatie si o valoare PERMANENT-DINAMICA ! Niciodata nu ne oprim din evolutie, crestem, crestem, atat pe noi cat si pe cei din jurul nostru.

Traim intr-o perioada sociala, cu o dinamica foarte accelerata, in fiecare zi apar produse noi, care le intrec pe celelalte, prin functionare, marime si alte aspecte. Omul, ca fiinta cea mai adaptabila, la orice context, de orice natura (vezi cazurile extreme, de rataciti prin munti, sau prinsi sub daramaturile provocate de cutremure) s-a adaptat la noua dinamica sociala, la aceasta forma agresiv-comportamentala de a trai. Numai ca nu toti s-au adaptat, poate ca nici tu nu ai facut-o, sau nu in totalitate. De aceea scriu acest articol, pentru cei care vor sa mearga mai departe, pentru cei care nu spun: “nu pot”, scriu pentru acei care spun “vreau sa reusesc” ! (sau macar incearca)

O sa vorbim astazi despre cum te poti adapta la aceste conditii accelerate de viata, incat sa nu ai sentimentul ca suferi, ca nu esti inteles, ca esti respins, ca nu “cadrezi” cu un anumit tipar comportamental social.

 

STUDIAZA-TE, PE TINE !

O sa-mi sariti in cap :”Cum adica sa ma studiez pe mine ? Da ce eu nu stiu cine sunt ? ” O sa iti demonstrez ca nu stii. Educatia pe care ai primit-o, de la parinti si de la scoala, este mult ramasa in urma. Stiti cu totii cum a fost facuta, mai cu forta, mai cu un cadou la profesori, si vb de educatia de pe vremea comunismului. Cate frustrari ai acumulat cu fraza :”DACA AS FI FACUT CE-MI DOREAM…”…Spusa in diferite contexte,sau  la cate o bere cu amicii…  Cati dintre noi nu am fi vrut sa “ne facem” altceva decat ceea ce suntem acum ? Dar asa au vrut parintii, asa era “moda”, din aia se castiga bine la momentul ala in societate (vezi cazul armatei, ma duc la Liceul Militar ca o sa am bani si pozitie, sau ma “fac ” avocat – medic etc…). Gandeste-te ce ti-a placut sa faci, candva, si nu ai putut. Acum se poate. Studiaza, (informatia pe net este gratuita, sau la un pret rezonabil ) ce iti place sa faci, cauta solutii si apuca-te de treaba. O sa veniti sa imi spuneti, aratand critic cu degetul :”Dar tu ce ai facut”… Inca nu am facut efectiv, lucrez in prezent la un  PROIECT, care va ramane secret, pana la momentul X !

Citeste, creaza-ti modele ale oamenilor de succes,si din trecut si din prezent, pentru ca in felul acesta, o sa vezi ca se poate. Ca orice incercare nereusita, este de fapt un pas inainte. Invata sa lupti pentru idealul tau. Acestia sunt eroii de la care ai ce invata. Legea progresului spune clar, ca idealurile, modurile de a vedea lucrurile se transfera, de la cel care a reusit, la cel care se pregateste sa invinga… Societatea nu iti ofera modele comportamentale, pozitive ! Si o stim cu totii asta.

“Parerologi” – asa i-am denumit pe cei care doar isi dau cu parerea, fara ca parerile lor sa aiba o finalitate practica, valida si / sau validate, femei mai mult sau mai putin imbracate, emisiuni fara o valoare comensurabila, strict, ci doar cu o latura commercial-vandabila. Acestea nu iti vor da niciodata un impuls pe directia normal a vietii, nu te vor mobiliza niciodata. Urmareste activitatile oamenilor de success, din Romania, vezi cine si cum a inceput, aplica un plan S.M.A.R.T (despre planul S.M.A.R.T vom discuta intr-un articol viitor) si o sa constati un lucru pe care il stiai, dar l-ai uitat :

TOT CEEA CE NE FACE PLACERE, FACEM MOBILIZATI, CU PASIUNE SI CU DARUIRE TOTALA !

Priviti gamerii, in “nebunia” lor, ca uita sa si manance, sau orice al pasionat de orice domeniu…Orice pasionat din orice domeniu, va face orice ca sa fie cat mai aproape de pasiunea lui, in fata pasiunii nu exista nici o stavila, totul exista si se poate, totul curge ! Parca nici de aer nu are nevoie, cel pasionat de ceva,  e in “lumea lui” ! Acela este omul de succes !  Societatea in care traim, a pus un capastru peste capacitatea noastra de a visa, de a ne exprima dorintele si visele (faceti un experiment pe aceasta cale : spuneti unui prieten, sau mai multora, ca vreti sa va deschideti un service auto – sau orice altceva v-ati dorit sa faceti – sa vedeti cati vor spune ca ati scapat graurii in mansarda, si cati vi se vor alatura !!)

 

CREAZA-TI O IMAGINE / PARERE  BUNA !

Iar o sa-mi sariti in cap :”Pai ce, eu nu stiu ca sunt bun ? ” Pai sa  o luam sistematic. Daca esti agent de vanzari, si vrei sa vinzi un aspirator, tu ce vinzi ? Aspiratorul sau IMAGINEA aspiratorului ? Pana la urma un aspirator, tot aspirator ramane, indiferent ce si cate functii are. Dar… Imaginea pe care tu o creezi clientului despre acel aspirator, il va face sa se vanda singur !

Asa este si cu tine : tu trebuie sa ai o imagine buna despre tine, pentru ca asta vei “vinde”, asta vei prezenta, incepand cu TINE ! “Cum sa fac asta ? “ o sa spuneti toti, sau majoritatea. Pai in primul rand, si unul din cel mai important este sa TE ACCEPTI  !

Apelam la elementele de taifas : cafeaua si tigarile (pentru cine fumeaza), luam o foaie de hartie si purcedem la treaba :

 

 

PARTILE MELE BUNE                                     PARTILE MELE RELE

1)                                                                                 1)

2)                                                                                 2)

3)  ETC                                                                      3)

Fiind vorba de voi insiva, fiti foarte sinceri, ca nu trebuie sa dati socoteala nimanui ! Doar voua insiva. In momentul in care TE ACCEPTI ca fiind imperfect, sau ca avand anumite “bubite” cu care oricum nu esti de accord, dar pe care ani de zile le-ai bagat sub covorul constiintei, mergand din inertie, subconstientul tau va accepta si te accepta asa cum esti : cu bune si cu rele. Fara sa mai ai teama ca nu o sa fii acceptat, sau ca o sa fii privit ca ceva bizar.Nu ai nevoie de acceptatrea nimanui, doar de acceptarea ta ! Ceilalti iti fac doar o confirmare, ca ceea ce vad este bun, sau nu, in functie de filtrele fiecaruia !

In momentul in care spui ca, :”Frate asta sunt, mi-am asumat si acceptat anumite tipare de comportament, pe care pana acum le-am tinut ascunse, din teama de ridicol, din teama de critica, de etichetare sau orice alt motiv”, capeti deschidere, capeti incredere, curaj de afirmare, stii ca indiferent ce greseli ai savarsit de-a lungul timpului, sunt doar ale tale. Nu o sa mai traiesti cu sentimentul ca toata lumea stie ca ai gresit, si o sa te condamne, sau ca o sa te arate cu degetul. Revenind la exemplul cu aspiratorul, nu mai fi doar un simplu ”aspirator”, recompune-ti sau construieste IMAGINEA  a ceea ce vrei sa fii ! Adu-ti aminte, prin efort constient (daca poti sa vezi toate relele din societate, si sa stai ore intregi la barfa pe telefon, poti sa faci si invers 😉 ) toate momentele in care ai reusit ! Un examen la o facultate / curs, obtinerea permisului de conducere dupa 2 incercari, escaladarea unui munte, orice actiune din care tu ai iesit invingator ! Spune-ti ca daca ai putut odata, poti si a doua oara. Nu te lasa manipulat de mass media care nu face altceva decat sa uniformizeze gandirea, prin modul in care te face sa percepi evenimentele (uita-te la stirile de la amiaza la orice post de televiziune si o sa imi dai dreptate : crime, accidente, violuri, sinucideri – deci o uniformizare a gandirii cu conotatie negativa – daca o faci in mod repetat o sa vezi ca ajungi sa crezi ca asa este toata societatea sau : ”in ce tara am ajuns sa traiesc !!”) tara saraca nu are nici o vina, ea este compusa din forme de relief, ceea ce se intampla pe aceste forme de relief este ingrijorator. Cum spunea un foarte bun prieten, Fie Spirit Liber, pe unde este :”Viata este frumoasa, traiul este greu !”

O sa iti vand un pont : gandeste-te la cel mai bun prieten /a. Adu-ti aminte ultima discutie telefonica sau face to face. “Uita-te” la tine, cum erai, cum vorbeai, cum gesticulai. Acela esti TU  natural, fara complexe, temeri si inhibitii ! Asa esti tu, pentru ca te-ai acceptat in fata ta, intai, si ca ai fost acceptat, tocmai pentru ca asa esti tu, pentru ca in fata lui nu ai temeri, nu iti este teama de etichetare, de jignire, de orice …

ESTI NATURAL ! FI NATURAL ! FI TU INSUTI, ASA CUM EST CU CEL MAI BUN PRIETEN AL TAU !

IN MOMENTUL IN CARE  VEI  FI  ASA CU TOATA LUMEA  VEI AVEA  SUCCES  MAXIM  SI GARANTAT ! 

De ce ?

Simplu : creierul tau nu mai consuma energie cerebrala sa se “apere” , sa construiasca temeri, de care ulterior evident ca trebuie sa te apere. E un fel de, imi dau cu un ciocan in cap, ca apoi sa ma bandajez, tot eu !!!

Creierul tau nu mai este pus in postrura sa  imagineze “n” solutii, care sa te faca sa fii altceva decat ceea ce esti, tu natural, asa cum te stii tu pe tine. In momentul acela esti LIBER ! Degajat, lucrurile, discutiile, gesturile curg de la sine, fara posibilitatea de a fi interpretate in vreun fel. In loc sa ai o atitudine anticipativ-negativa, despre tine, si situatia in care te afli,sau urmeaza sa te afli, ceva de genul :”Aoleu, sa am grija sa nu zic o prostie !” sau “Dar daca nu ma accepta ?” ori :”Vai am intarziat, ce-o sa zica ? ”etc. schimba placa :

:”Ma duc la interviul X. Ok, stiu ca sunt pregatit de aici pana aici, asta imi este valoarea, mi-o cunosc, ceea ce stiu sa fac fac bine, caci am muncit pentru asta, pentru ceea ce stiu. Daca ma accepta, ok, daca nu ma accepta, voi studia acasa, ceea ce am invatat din aceasta experienta : mod de abordare al comisiei de la HR, intrebarile pe care mi le-au pus, atitudinea lor, atitudinea mea, intrebarile pe care le-am pus eu, sau pe care mi-as fi dorit sa le pun ! De ce oare nu le-am pus ?? s.a.m.d ”

Din psihologie este stiut ca teama, creeaza si genereaza forme de superioritate, te face sa te aperi, sa pari altceva decat esti. Teama de a nu fi vulnerabil, genereaza mecanismul de aparare, si atunci ataci tu primul, printr-o forma de superioritate, care de fapt nu este a ta, este falsa, si credeti-ma din experienta, un fin psiholog isi va da seama, ca este fals… 😉

 

Va urma…

 

 

 

 

Astept parerea ta despre acest articol. Multumesc !